DÜŞÜN !
- Ahmet Peçen
- 6 Eki 2020
- 2 dakikada okunur

Düşünmek çok önemli bir eylem.
Şimdi size sorsam "Hiç düşündünüz mü?" diye eminim beni yadırgarsınız. Düşünmek ve düşünerek eylemlerimizi değiştirebilmek, insanoğlunu ayrıştıran en önemli yetkinliklerden. Gelin o zaman soruyu değiştirelim. Nerede ve ne zaman düşünürsünüz? Düşünmek bilinçli yaptığınız bir eylem mi, yoksa bilinçaltında otomatik olarak mı gerçekleşiyor? Düşünmek için bir metodolojiniz var mı?
Geçenlerde Konuşmadan önce Düşün konusu dikkatimi çekti ve bunun üzerine düşünmeye başladım. Gerçekten konuşmadan önce düşünmek ya da düşünerek konuşmak iletişim açısından çok önemli. Bunun üzerine 5 sorudan oluşan bir düşünme metodolojisi oluşturdum. Konuşmadan önce düşünmeli ve bu beş soruyu kendimize soruyor olmalıyız.
D Doğru mu? Yani konuşacağımız konunun doğruluğundan eminmiyiz, bunun için yeterli araştırmayı yaptık mı ve doğru soruları sorduk mu? Doğrular kişilere göre farklılık gösterebilir ama burada önemli olan bizim açımızdan doğruluğunu test etmiş olmamızdır.
Ü Üretken mi? Konuşacağımız konu bir katkı sağlayacak mı? Konuşacağımız kişiye az da olsa bir yararı olacak mı?
Ş Şevk veriyor mu? Yani konuyu aktaracağımız kişi ya da kişiler için bir ilham kaynağı olabilir mi?
Ü Üstüme vazife mi? Steven Covey "Etkili insanların 7 alışkanlığı" isimli kitabında Etki alanı ve İlgi alanından bahsediyor. Bu aslında çok basit ama etkili bir kavram. Covey etkili insanları çoğunlukla zamanlarını etki alanında geçirmeyi tercih ettiklerini ve ilgi alanında asgari süre harcamaya çalıştıklarını vurguluyor. Burada bahsettiği etki alanı, herhangi bir eylem gerçekleştirdiğimizde sonuca az da olsa etki edebilecek alanlar. İlgi alanı ise bizim ilgilendiğimiz ancak ne yaparsak yapalım etkimizin çok sınırlı ya da hiç olmayacağı alanlar. Örnek vermek gerekirse:
Ne olacak bu takımın hali? ya da
Ne olacak bu ekonominin hali? soruları bizim eğer uygun bir konumda görevimiz yoksa sonuca etki edemeyeceğimiz ancak ilgimizi çektiği için saatlerce konuşabileceğimiz alanlar. Burada harcayacağımız vaktin ne bize ne de başkasına biri faydası olmayacaktır.
O nedenle konuşmadan önce Üstüme Vazife mi sorusunun sorulmasını önemsiyorum. Konuşacağım konu etki alanında mı? Düşünerek veya tartışarak elde edeceğimiz kararı uygulamaya geçirdiğimiz takdirde sonuca bir etkimiz olabilir mi?
N Nazik bir şekilde konuyu karşımdakinin anlayacağı basitlikte aktarabiliyor muyum? Bazen basit ve kolay kavramları karıştırılıyor. Bir şeyi basit bir şekilde aktarabilmek hiç de kolay değildir. Aksine basitleştirmek için konuya çok hakim olmak gerekir. Sağlıklı bir iletişim için de nezaketi elden bırakmamak önemlidir.
Evet dostlar düşünmek insanoğlunun en önemli ve fark yaratan yetkinliklerinden. Bu yetkinliği etkin bir şekilde kullanmak ise bizim görevimiz.
Hoşçakalın, Sevgiyle Kalın
コメント